Hvordan får jeg åpnet HAN-porten?

Hvordan får jeg åpnet HAN-porten?

Ved å ta kontakt med Asker Nett om HAN-porten fra kontaktskjemaet vårt.

Hva er HAN-porten og hva brukes HAN-porten til? Det forklarer vi her.

HAN-porten (Home Area Network) er en liten stikkontakt (RJ45) på strømmåleren som ligner på kontakter i datamaskiner og lokalnettverk. Strømmålere registrerer strømforbruket ditt. Målerne registrerer også informasjon om for eksempel spenning og om du importerer (kjøper) eller eksporterer (selger) strøm (hvis du har hjemmekraftverk).

Noe av tanken med HAN-porten er at du og tjenesteleverandører skal kunne få tilgang på dataene fra strømmåleren. Det betyr at du eller tjenesteleverandøren plugger noe inn i HAN-porten som kan lese, vise og kanskje iverksette handlinger. HAN-porten gir også fra seg bittelitt strøm til innpluggete dingser. Dermed trenger dingsene kanskje ikke egen strømforsyning.

Når strømmåleren blir levert er HAN-porten stengt, det vil si at bryteren er satt på “av”. Det betyr at ingen får verken strøm eller data ut av den. Årsaken er at ikke “hvem som helst” skal kunne plugge inn noe i HAN-porten og følge med på hva som skjer i strømmåleren. Dataene gjør det for eksempel mulig å følge med på strømforbruket ditt over tid og dermed kunne gjette seg til når du er hjemme eller borte.

Nettselskaper som Asker Nett åpner HAN-porten for deg. Via datasystemene sine slår de porten “på” slik at den gir tilgang på strøm og data.

Nedenfor finner du noen vanlige spørsmål og svar om HAN-porten.

Er det risikabelt å åpne HAN-porten?

En åpen HAN-port uten noen dings plugget inn gjør ingen forskjell fra en stengt HAN-port. Risiko må være knyttet til at noen misbruker dataene fra strømmåleren. For at det skal skje, må de ha tilgang til måleren og plugge en dings inn i den. De må altså ha en dings og tilgang til hjem, oppganger og andre steder hvor målere står.

Når du leser denne artikkelen, vurderer du sannsynligvis å åpne HAN-porten fordi du har fått ønske om det fra en tjenesteleverandør som for eksempel vil lese av strømmåler, vannmåler eller gi mulighet for smarthustjenester. Du må vurdere om disse leverandørene er skikkelige folk. Gode leverandører vil ha en personvernerklæring hvor de forklarer at de vil behandle dataene fortrolig. De vil også gi deg mulighet til å få slettet dataene de har lagret om deg. Det strenge GDPR-direktivet gir retningslinjer om dette.

Hva kan dataene fra HAN-porten brukes til?

HAN-porten gir tilgang på data fra strømmåleren. Tjenesteleverandører kan plugge inn en dings, samle dataene disse og presentere dem for deg på nettsteder eller apper. Du vil for eksempel kanskje kunne følge med på strømforbruket i øyeblikket (oppdateres med noen sekunders mellomrom) fra en app.

Dataene kan brukes til mer inkludert såkalt smarthus-funksjonalitet. Smarthus er et stort tema og fungerer på mange måter. For eksempel tilbyr noen strømleverandører såkalte timestariffer. Timestariffene blir oppdatert regelmessig og forteller hvilke strømpriser som vil gjelde time for time for eksempel det neste døgnet. Da vil prisene være lave for eksempel om natten når strømforbruket er lavt og høye på ettermiddagen når strømprisene er høye. Noen smarthus-tilbydere vil kunne gjøre det mulig å sette i gang strøm-brukere som vaskemaskin, varmtvannsberedere, el-billadere og varmekabler når strømmen er billigst. I 2021 får vil effekttariffer i Norge som innebærer at strømmen blir dyrere når du bruker mye, for eksempel om når du har flere kokeplater, komfyr, varmtvannsbereder og varmekabler på samtidig. Da vil smarthus-teknologi kunne spørre deg på en app om å slå av noe som kanskje ikke haster, for eksempel om du vil utsette oppvarmingen av vann eller lading av el-bilen.

Hjelp! Jeg trenger flere HAN-porter fordi flere tjenesteleverandører vil ha tilgang!

Det er forskjellige løsninger for dette. Du kan anskaffe en “splitter” som gjør om HAN-kontakt til to eller flere. Merk at dingsene fra tjenesteleverandørene da kan få problemer med strøm fra HAN-porten. HAN-porten avgir bare litt strøm og det er kanskje ikke nok til flere dingser. Det er vanskelig å si på forhånd om det er strøm nok fordi ulike dingser trenger forskjellige strømminger og ulike strømmålere avgir forskjellige mengder strøm. Derfor vil nok mange slike dingser komme med mulighet for å knytte til et strømadapter/batterieliminator.

Kan “skurker” styre hjemmet mitt hvis de har tilgang til HAN-porten?

Nei. HAN-porten gir tilgang på data fra strømmåleren. Dersom noen “skurker” skulle ønske å styre enheter i hjemmet ditt, må de ha for eksempel trådløs tilgang til disse enhetene. Dette har ikke noe med strømmåleren å gjøre.

Men, er ikke poenget med Elhub å gi tilgang på slike data?

Elhub gir tilgang på måledata, men med forsinkelse. Derfor egner ikke dataene seg særlig til styring av et smarthus. Hvis du for eksempel ønsker å få beskjed om at du bruker høy strømeffekt og vil slå av store strømforbrukene i hjemmet, holder det ikke med én time gamle data – da er kanskje middagslagingen ferdig allerede.

Hvor kan jeg lese mer om HAN-porten?

Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) forvalter elektrotekniske standarder i Norge. Trykk for NEKs informasjonsside om HAN-porten.

Hvordan skjer avlesning av strømmålere hvis HAN-porten er stengt?

I strømmåleren ligger det ikke noe stort “arkiv” av måledata. Strømmåleren samler og sender data trådløst videre til nettselskapet. Denne trafikken er kryptert/kodet slik at ingen uvedkommende får tak i den. Dette skjer allerede og uavhengig av om HAN-porten er åpen eller ikke.